Cortenstaal, eigenlijk Cor-Ten staal en ook wel bekend als weervast staal, is een metaallegering bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvrij staal. Kenmerkend voor cortenstaal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verder aantasting door roest tegenhoudt, waardoor schilderen overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering.   

 

Chemisch gezien is roesten een verbrandingsreactie (oxidatie). Bij ijzer en staal wordt dit proces corrosie of roesten genoemd. Cortenstaal is een metaallegering en juist door de toevoeging van andere metalen aan het ijzer ontwikkelt zich bij cortenstaal een vaste roestlaag, de oxidehuid, die het dieperliggende materiaal afschermt van zuurstof. Door het vormen van deze oxidehuid wordt de oxidatie sterk vertraagd. In holten die vol staan met water zet de corrosie zich wel voort. Daar waar de oxidehuid is verdwenen, zal het corrosieproces zich herhalen. Het metaal wordt daar ter plaatse dunner. De oxidehuid of patinalaag vormt zich onder normale atmosferische omstandigheden.  

 

XIDIT®


Ontwikkeling

De staallegering voor cortenstaal werd in de VS ontwikkeld en in 1932 gepatenteerd. Cor-Ten-staal is een handelsnaam van United States Steel Company en wordt onder hun licentie in verschillende plaatsen op de wereld geproduceerd. Andere merken van cortenstaal l zijn bijvoorbeeld Dillicor en Patinax.


Toepassingen

De mogelijkheden om cortenstaal toe te passen zijn vrijwel onbeperkt. cortenstaal heeft een veel langere levensduur dan gewoon staal. Cortenstaal gaat wel tien keer langer mee dan gewoon staal. En een cortenstalen product  vraagt aanzienlijk minder onderhoud. Cortenstaal kent vele toepassingen in de architectuur, constructies, scheepscontainers en scheepsbouw, kunst en ontwerpen voor tuin en landschap. 


In de Tuin

XIDIT biedt een standaardprogramma met cortenstaal producten  voor de tuin. Wij leveren de cortenstaal producten ongeroest. Het vormen van de beschermende roestlaag duurt in bewoonde gebieden plus minus een jaar en in industrieel gebied 2 tot 3 jaar. De kleur van het cortenstaal ontwikkelt zich ook daarna door en elk product is uniek. Het eindbeeld, -oranje, terra, bruin-, is afhankelijk van omstandigheden als vochtigheid, temperatuur, de mate waarin het product aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld en stand van het object (horizontaal of verticaal). Veel eerder dan het eindbeeld is bereikt heeft zich er wel al een roestlaag gevormd en heeft het cortenstalen product de warme uitstraling cortenstaal eigen. Cortenstaal kan roestwater afgeven. Bij donker gekleurde straatstenen, asfalt, groenvoorzieningen e.d. is dit geen probleem omdat deze minder of nauwelijks gevoelig zijn voor roestwater. Cortenstaal is niet bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen, waardoor corrosie wordt versneld.